Tuesday, November 15, 2005

Sedappp....Try it!

JAPANESE COTTON CHEESE CAKE

400 g krim keju
200 ml fresh milk
100 g butter
1/4 tsp garam
60 g tepung gandum
25 g tepung jagung
6 kuning telur
1 camt vanila
6 putih telur
140 g gula kastor

Letak 4 bahan pertama dlm mangkuk tahan panas, letak mangkuk atas periuk air mendidih perlahan, kacau hingga adunan sebati. Angkat dan biar sejuk.
Masukkan 4 bahan seterusnya, pukul dlm mixer hingga sebati.
In clean bowl, pukul putih telur hingga separuh kembang, masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental.

Kaupbalikkan/fold putih telur ke dlm adunan keju hingga rata. Ambil 3-4 sudu, tambah sed serbuk koko/chocolate emulco. Isikan ke dlm plastik.
Tuang dlm tin 25 cm (alas bawah dgn kertas) dan lengser tepinya dgn marjerin. Gunting hujung plastik dan buat jalur atas kek. Lorek corak di atas permukaan kek.


Masukkan kek ke dalam peti sejuk untuk tempoh 5 jam sebelum di potong dengan pisau yang telah di panaskan. Jangan biarkan kek ini lama dalam suhu bilik. Ini bagi memastikan rasa keaslian 'cheese' itu kekal.

Selamat mencuba.....

1 comment:

z.r.k.z said...

macam shushah jek..especially part lorek2 tu.. huhuh..